Nástěnný akumulátor

4.5.2015

Výrobce elektromobilů kalifornská společnost Tesla Motors začala přijímat objednávky na svůj nový produkt, domácí lithiový akumulátor Powerwall. Zařízení o rozměrech 130 x 86 x 18 cm a váze 100 kg se připevňuje na zeď. Tedy žádný střízlík. Primárně má sloužit k ukládání energie z domovních fotovoltaických článků, protože spotřeba domácností a doba maximálního slunečního svitu se nepřekrývají. Za 3.000 USD si pořídíte akumulátor, který uskladní 7 kWh, za 3.500 USD 10 kWh. Společnost Tesla je si svým produktem jistá, takže nabízí záruku po dobu celých deseti let. Jde bezpochyby o technologicky velmi pokročilý akumulátor, nicméně možnosti jeho využití v domácnostech zůstávají omezené. Veškeré domácí spotřebiče jsou na střídavý proud s výjimkou přenosných zařízení jako jsou mobily a tablety. Abychom Powerwall mohli nyní použít pro napájení většiny domácích spotřebičů, musíme k němu připojit ještě střídač, který také není zadarmo a jeho zapojení vyžaduje kvalifikovaného technika. Napájení domácností stejnosměrným proudem přímo z fotovoltaických článků je zajímavá myšlenka. Domácí spotřebiče jsou sice konstruovány tak, aby odebíraly střídavý proud ze zásuvky, nicméně naprostá většina z nich včetně žárovek LED má stejnosměrné vnitřky, kromě těch, které užívají nějaký motor, jako pračky a ledničky. Elektřinu tedy musí usměrňovat. Smysl by mělo reorganizovat celé domácnosti na stejnosměrný proud, který by dodávaly rovnou fotovoltaické články. Součástích takových obvodů by nepochybně musel být vyrovnávací akumulátor, např. od společnosti Tesla Motors. Fakticky by to vyžadovalo jenom nevelké úpravy zapojení, nicméně zcela nad možnosti neškolených osob. Jako první krok k přechodu domácností na stejnosměrný proud představuje Powerwall šikovný a potřebný produkt, který by se mohl opravdu masově rozšířit. Bez navahujících změn zůstává pouhým výkonným akumulátorem, jakých je už v současnosti na trhu dostatek. Příliš přitažlivá není ani vysoká cena, protože zařízení podobných parametrů, byť ne tak elegantní, o něco větší a o dost těžší, se dá sestavit z běžných olověných akumulátorů.

jjezevec 4.5.2015: Cituji: ".....protože zařízení podobných parametrů, byť ne tak elegantní, o něco větší a o dost těžší, se dá sestavit z běžných olověných akumulátorů." Tak si to schválně postavte, a uvidíme jestli vám to ještě bude fungovat třeba jen za 5 let. Právě tak kvalita spolu se zárukou 10let z toho dělá zajímavé zařízení!!!

5.5.2015: Zajímavé zařízení z Powerwallu dělá především dokonale provedený marketing. Nenechte se zmást elegantním vzhledem.

26.5.2015: Hana Drábová, předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, se na stránkách časopisu Respekt vyjádřila k novému produktu společnosti Tesla Motors takto: "Elon Musk mluví o průlomu. Ale co je to za průlom? Technologicky je to stará lithiová baterie, akorát že nasadil poměrně nízkou cenu. Asi poloviční oproti tomu, za kolik se velké lithiové akumulátory dříve prodávaly. Problém také je, že tyto moderní energetické technologie jsou všechny životně závislé na materiálech, kterých na Zemi není moc. Patří mezi ně i lithium. Jeho zásoby jsou stejně jako v případě ropy nespravedlivě geograficky rozmístěny. A cena nezávisí jen na nákladech těžby, ale je stejně jako u ropy spekulativní. Mimochodem, jedno z největších ložisek lithia na světě je v Krušných horách, ale zatím není prozkoumané." (Respekt č.22, 25.-31.května 2015, str.29)

 
Odeslat komentář k článku "Nástěnný akumulátor "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nástěnný akumulátor " e-mailem

Diskuse/Aktualizace